De “ER” verzegelloodjes

In de grensstreek van Nederland en België worden regelmatig verzegelloodjes gevonden met de initialen “ER” en een dikke parelrand. Op de keerzijdes van deze loodjes staan kwaliteitsaanduidingen zoals “0”, “I”, “II” en “III”. In Nederland is dit niet zo gebruikelijk want daar gebruikt men vooral  “0”, “00” en “000”. Hieruit trok ik de voorlopige conclusie dat de loodjes waarschijnlijk afkomstig waren van een Belgische fabrikant.

Ook de dikke parelrand had mijn aandacht. Die is namelijk behoorlijk opvallend en wellicht kon ik via andere loodjes met eveneens e.d. parelrand de firma traceren.

Via Bagseal.org vond ik vervolgens drie loodjes uit Leuven van de Hungaria Moulins (1889) van de fabrikant Gilles Peters met ook een dergelijke parelrand. Ze lijken veel op de “ER” loodjes, maar zijn niet precies hetzelfde.

 

Over het bedrijf van Gilles Peters is een mooi artikel geschreven op TESTAVZW.BE : De initialen ‘GP’ op de verzegelloodjes van het bedrijf HUNGARIA uit Leuven ontrafeld

Via het uitgebreide wetenschappelijk document “In de ban van Ceres” gepubliceerd door Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed kwam ik er vervolgens achter dat tegenover de grootmaalderij een andere firma lag, namelijk die van Remy. Zou de R van Remy wellicht de R van "ER" kunnen zijn? Hoogst waarschijnlijk wel! De oprichter namelijk van deze firma is namelijk Edouard Remy, een heel bekende industrieel uit die periode. "ER" dus!

Remy fabriek aan de Leuvense Vaart

Het bedrijf Remy bestaat nog steeds en is gevestigd in Wijgmaal nabij Leuven (wikipedia Remy). Dit bedrijf is opgericht in 1855 en is een van 's werelds grootste producenten van rijstzetmelen. Het is zoals gezegd opgericht door Edward (Edouard) Remy (1813-1896). Hij kocht in 1855 een watermolen op de Dijle en bouwde van hieruit zijn bedrijf op. Rond 1900 breidde het bedrijf uit en kwam er een vestiging aan het kanaal Leuven-Dijle, deze locatie is nog steeds de hoofdzetel. Remy houdt zich als bedrijf vooral bezig met alles wat je met rijst kan doen. De bezigheden van Remy spitsen zich vooral toe op de volgende producten: bloem, stijfsel, proteïnen, siropen, mengsels en lijmen.

Opvallend is dat wanneer je zoekt op verzegelloodjes van Remy, je er geen vindt, althans ik niet. En dat deze loodjes niet zouden bestaan is natuurlijk onwaarschijnlijk daar dit bedrijf al zo oud is. Waarschijnlijk is de ontwerper van de verzegellood dezelfde maker als die van de Moulains Hungaria, het bedrijf tegenover Remy. Vandaar dat die twee loodjes ook zoveel op elkaar lijken.

Ik begrijp dat dit niet een 100% sluitend bewijs is, maar laten we zegen dat ik hiermee de 95% wel benader. Loodjes met "ER" kun je dus wat mij betreft determineren van het bedrijf Remy en zijn uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Updates:

Onlangs is er een "ER" loodje in mijn bezit gekomen met op de keerzijde de letters "CV" i.p.v. een kwaliteitsaanduiding. De firma "Gebroeders Remy" was vanaf 1855 een CV dus dat zou deze letters kunnen verklaren.

Op Facebook werd door Kurt Cr het volgende lood gedeeld.  Op de voorzijde lijkt te staan "Edouard Remy" als omschrift van een 5-puntige ster. Op de keerzijde kwaliteitsaanduiding "00" met hieromheen een lijn i.p.v. parelrand

Lood gevonden door Kurt Cr

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *