Determinatie Munten

Periode tot 1795

Een veel voorkomend munt is de duit (liard). Een duit is 2 penningen(gigot of demi liard). 2 duiten is een oord (double liard).Een stuiver was 8 duiten waard. Een schelling was 6 stuivers waard.

Periode na 1795

De Willemcenten (met een grote letter W erop) en de Belgische 2 centstukken,  lijken qua grootte opvallend veel op elkaar en op de laatste duiten. De halve Willemcenten en het Belgische 1 centstuk, lijken op de penningen. De Leeuwencent is de veel voorkomende opvolger van de Willemcent en werd geslagen door Willem III en Wilhelmina.

Leeuwencenten
Willemcenten

Op duiten.nl vind je veel koperen munten terug uit:

de zeventien provinciën (1543-1585/1588),
de zeven provinciën (1588-1795),
de Spaanse Nederlanden (1585-1713),
de Oostenrijkse Nederlanden (1713-1795) en
gangbare koperen munten in dezelfde periode van het Heilige Roomse rijk (o.a. Luik, Reckheim, Thorn) plus
de VOC-munten.

Hieronder heb ik wat wapenschilden en plaatjes toegevoegd zodat je wat gerichter kunt zoeken.

De zeven provinciën

Overijssel
Kampen (Overijssel)
Deventer (Overijssel)
Zwolle (Overijssel)
Gelderland
Batenburg (Gelderland)
Zutphen (Gelderland)
Friesland
Friesland
West Friesland
Groningen-Ommelanden
Groningen-Stad
Holland
Utrecht (TRA IEC TVM)
Zeeland

Hollandse tuin

Koperen munten op duiten.nl van provincie Holland

Opvallend bij de munten uit Holland is de zogeheten Hollandse tuin. Dat is dat hekje dat om de leeuw en Hollandse maagd staat. Ook andere provincies en plaatsen zoals o.a. Zeeland en Deventer maakte gebruik van de Hollandse tuin. Op de plek van het midden van het hekje staat bij deze munten een klein wapenschild afgebeeld.

 

 

 

 

 

Deventer (Overijssel)
Zeeland

 

 

 

West Friesland

Koperen munten op duiten.nl van provincie West Friesland

Opvallend bij de munten uit West Friesland zijn de twee liggende leeuwen (met kop naar links). Hetzelfde wapen als Friesland.

 

Gelderland

De koperen munten van Gelderland.

Luik

Koperen munten op duiten.nl van Prinsbisdom Luik tot 1612 en Luik na 1612 . De ruitjes zijn een verwijzing naar Beieren (Bavaria). Tot 1795 werd Luik geregeerd door  de prins-bisschoppen Ernst van Beieren, Ferdinand van Beieren, Maximiliaan van Beieren, Joseph Clemens van Beieren en Clemens August I van Beieren, die ook aartsbisschop van Keulen waren.

Spaanse Nederlanden (1556-1715)

De leeftijd van koperen munten van de Spaanse Nederlanden kun je vaak bepalen a.h.v. het kleine en grote wapenschild van desbetreffende koning. Vaak staat er een verwijzing naar Spanje door de letters HISP van Hispagne.

Filips II, Heer der Nederlanden (1555 – 1598)

Op munten van Filips II staat vaak PHS (Philipus)

 

 

 

Albertus & Isabella, Heersers over de 17 provinciën (1598-1621)

Op munten van Albertus en Isabella staat vaak ALBERTVS ET. ELISABET of afkortingen hiervan.

Frankrijk

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is liard-de-france.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is double-tournois-1024x1024.jpg

Op veel Franse munten zijn de 3 fleur de lys terug te vinden.
Hieronder de veel voorkomende “Liard de France” met tussen de fleur de lys een letter van de plaats waar deze munt is geslagen

Een andere veel voorkomende Franse munt is de “Double tournois”. Hierbij staan de fleur de lys vaak in een cirkel. De tekst “dovble tovrnois” staat er ook regelmatig op.

Op de pagina Franse munten, heb ik een aantal zeer bruikbare linkjes toegevoegd waarmee je Franse munten snel kunt determineren.

Regelmatig worden er in Nederland munten van Napoleon III, neef van de bekende Napoleon I, gevonden. Karel Lodewijk Napoleon Bonaparte was president van Franse Republiek van 1848 tot 1852, en als Napoleon III keizer van Frankrijk van 1852 tot 1870.

Zweden

Af en toe wordt er in Nederland ook een oude Zweedse munt gevonden. Veel Zweedse munten hebben een afbeelding van drie kroontjes of van gekruiste pijlen. Een hele mooie website met alle Zweedse koperen munten van 1624 t/m 1907 is  Swedish Coppers .

Zweedse gekruiste pijlen
Zweedse drie kronen

Duitse staten en steden

Aken

4 heller 1751 Aken

De talrijke munten uit Aken getuigen van het rijke verleden van een trotse stad. Voor de Nederlanden was Aken een belangrijke handelsstad. Voor het eerst was Aken van het grootste belang als de favoriete plaats van Karel de Grote, nadat het eeuwenlang een badplaats was geweest die tot ver buiten de grenzen bekend was vanwege zijn hete zwavelbronnen – en dat is het tot op de dag van vandaag. Als kroningsplaats diende Aken bijna 6 eeuwen als legitimatieplaats voor de Duitse koningen. De keizerlijke glorie en vrijheid van Aken eindigden pas met de Franse bezetting in 1790 en de annexatie door Pruisen in 1815. Op de website van Aachener Münzen kun je alle munten terug vinden uit Aken.

 

Kleef – Kleve

Kleef – Kleve

In de World Coin Price Guide kun je op verschillende manieren zoeken naar muntprijzen (o.a. op omschrijving, land, regio)

Digital libary numis  bevat heel veel gedigitaliseerde boeken over munten

De letter V op de plaats van de letter U
Pas in de 17de eeuw is men de letter U gaan gebruiken. Daarvoor stond op de plek van een U de letter V. Je kunt er dus vanuit gaan dat een munt waarbij de V i.p.v. U is gebruikt vanaf de 17de eeuw en/of ouder is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.