Metaaldetecteren kaarten

Hieronder de kaarten zie ik zoal gebruik ter voorbereiding van het zoeken en op het moment dat ik met de metaaldetector op pad ga. Het meest gebruik ik Topotijdreis. Doordat je hiermee door oude kaarten heen kan scrollen op een specifieke locatie, kun je van te voren bepalen waar je allemaal langs wilt gaan lopen. Het loont echt om vooraf onderzoek te doen naar goede spots ter plaatse. Wanneer je weet waar oude paden hebben gelopen, bebouwing heeft gestaan of waar opvallende contouren zijn in het landschap, geeft dit je een groot voordeel. Ter plekke kijk ik overigens of er scherven e.d. liggen. Dat is ook een indicatie dat je goed zit.

Topotijdreis

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Met behulp van deze kaart kun je op een gebied inzoomen waar je wilt gaan zoeken. Met een schuifbalk kun je vervolgens kaarten uit de verschillende tijden zien. Hierdoor worden oude wegen, paden en bebouwing dus zichtbaar. Topotijdreis.nl

Kadastrale kaart

M.b.v. deze kaart kun je de kadastrale gegevens zien per gebied. Ook de kadastrale-code is zichtbaar. Dit is handig wanneer je bij het kadaster de eigenaar van een perceel wil opzoeken. https://kadastralekaart.com/

OSMAND

OSMAND is een app verkrijgbaar via de appstore waarmee je gratis (route)kaarten kunt laden van verschillende gebieden. Je kunt deze ook gebruiken als wandel-, fiets- en auto-navigatie. Zelf gebruik ik deze app om mijn sporen op te nemen tijdens het zoeken met de metaaldetector. Hierdoor krijg ik inzicht in waar ik wel en niet ben geweest, maar ook waar ik het meest heb gevonden. Super handig!

 

HisGis

De gedigitaliseerde oudste kadasterkaart (vanaf de Franse tijd). Daarin zijn zo’n 3 miljoen percelen voor heel Nederland precies in kaart gebracht, waarbij van elk perceel de omvang, eigenaar, het gebruik, de vegetatie en de getaxeerde waarde zijn aangegeven. Het Napoleontisch kadaster is te beschouwen als de eerste systematische en complete inventarisatie van bodem, bezit en kapitaal. Op die fundering van 1832 sluiten chronologische en thematische kaartlagen aan – van luchtfoto’s tot vroegmoderne landmetersopnamen - die op diverse manieren met elkaar te combineren zijn. Op dit moment staan grote delen van Nederland op deze kaart. www.hisgis.nl

Leeftijd gebouwen in 3D

Een 3D kaart met alle gebouwen van Nederland waarbij met kleurtjes is aangegeven hoe oud de gebouwen zijn. https://parallel.co.uk/netherlands

Hoogte bestanden

Op de website "Actueel Hoogtebestand Nederland" kun je naast de actuele hoogte ook andere kaartlagen aan en uit zetten. Zo kun je op te onderzoeken gebied soms oude wegen, contouren van verdwenen gebouwen, afgegraven heuvels en onzichtbare rivierbeddingen, terugvinden. Zeker in combinatie met oude kaarten kun je zo soms echte hotspots vinden.

Kaart van Ferraris

De Ferrariskaart bestaat uit 275 gedetailleerde topografische kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik in 1777.

De ruim 200 stadsplattegronden van Blaeu uit 1649

Ruim 200 plattegronden van steden in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden in het "Toonneel der steden" van Joan Blaeu. Deze Amsterdamse kaartmaker en -uitgever presenteerde vanaf 1649, een jaar na de beëindiging van de Tachtigjarige Oorlog, de al dan niet vrijgevochten Nederlandse steden in hun volle glorie.

Dit werk bestaat uit 2 dikke boeken die te bekijken en te downloaden (als PDF) zijn bij de Universiteit van Utrecht.

Old maps of Netherlands (Nederland en België)

Met de website Old Maps Online kun je bladeren door heel veel oude historische kaarten van (gebieden in) Nederland en België. Deze website biedt ook de functionaliteit om oude kaarten over de huidige situatie heen te leggen. Er zitten overigens heel erg oude kaarten tussen, dus wellicht dat je hiermee bijzondere plekken kunt terug vinden.

Treasure Logger - mobiele App (via Google Play)

Je kunt natuurlijk ook zelf een kaart opbouwen door jouw eigen vondsten tijdens het zoeken te registreren en te fotograferen. Zo kan voor jezelf duidelijk worden waar je het meeste vindt en welke plekken je nog niet bent geweest. Een ander voordeel is dat je deze data vaak ook makkelijk kunt delen met de instanties om bodemvondsten te melden. Een app die hiervoor regelmatig gebruikt wordt is Treasure Logger. Hiermee kun  vondsten op een kaart vastleggen, inclusief foto, naam, beschrijving en score om het belang van de schat te bepalen. Daarnaast legt deze app de route vast die je hebt genomen.

Tijdens het metaaldetecteren vind ik het gebruik van dergelijke apps vaak wat lastig omdat ik meestal zanderige/blubberige handen heb en dat natuurlijk niet de beste omstandigheden zijn voor je mobiel. Ook de foto's die je maakt zijn vaak niet het beste belicht. Ik gebruik dus liever een tracking tool die mijn afgelegde pad vast legt.

Oude kaarten - een bron van verborgen informatie

Hieronder een aantal historische atlassen die bij Bol.com te koop zijn. Ik gebruik zelf ook wel eens van die oude kaarten om te kijken of ik oude gebouwen en wegen kan ontdekken op plaatsen waar ik met de metaaldetector ga zoeken. Zo kwam ik ooit op een oude kaart een gebouwtje tegen die ik ook niet op topotijdreis had gezien. Het was op een locatie midden op een grote strakke akker. Ik had daar wel eens eerder gelopen, maar niet veel gevonden. Niet een plek om naar terug te komen. Toen de boer van wie het land was deze akker aan het ploegen was en ik er toevallig op de fiets langs kwam vroeg ik hem of ik even op die locatie mocht gaan kijken. En jawel hoor, allemaal scherven e.d. Daarna ben ik daar natuurlijk met de metaaldetector terug geweest en heb er allemaal mooie dingen gevonden. Hier de vondsten.

Kaarten Rijksmuseum

Amsterdam

Plattegrond Amsterdam (Rijksmuseum)

Den Haag

Plattegrond Den Haag (Rijksmuseum)

Eindhoven

Plattegrond Eindhoven (Rijksmuseum)

Haarlem

Plattegrond Haarlem (Rijksmuseum)

Hilversum

Plattegrond Hilversum (Rijksmuseum)

Maastricht

Plattegrond Maastricht (Rijksmuseum)

Utrecht

Plattegrond Utrecht (Rijksmuseum)

Kaart van Friesland 1762
Kaart van Friesland (Rijksmuseum)