Mark Ouwerkerk

Metaaldetectie en determinatie

Soms kom je per toeval iets tegen wat precies in je leven past. Voor mij was dit metaaldetecteren. Het in alle rust lopen door de natuur en elementen gecombineerd met de spanning van iets moois historisch vinden heeft iets magisch. Ik ben al zoekende al heel wat hertjes, vossen en roofvogels tegengekomen. Mooie herinneringen heb ik ook aan mistige velden, verborgen zandpaadjes en vlaktes vol witte sneeuw. Ja er zit veel rust in deze hobby voor mij.

De spanning hoort er natuurlijk ook bij. Hoe geweldig kan het niet zijn om uit een net gegraven gat, een mooi object te halen. Iedere keer weer gaat je hart toch sneller kloppen.

Naderhand ben ik ook het determineren en construeren van de geschiedenis die achter de vondsten zit, steeds leuker gaan vinden. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis en nu met tastbare objecten is dat alleen nog maar meer aangewakkerd. Voor dit determineren heb ik voor mijzelf een visuele database opgebouwd waarmee ik vondsten goed kon vastleggen en terugvinden. Deze is uiteindelijk uitgegroeid tot deze website met ruim 1500 bezoekers (dd september 2022) per maand!

Hoe ik ben begonnen met detecteren

In de zomer van 2015 had één van mijn kinderen een eenvoudige metaaldetector mee genomen naar een camping in Frankrijk. Het was zo’n detector van een paar tientje. Rondom de camping zijn we samen een paar keer gaan zoeken en we vonden zowaar wat muntjes en kogelhulzen. Dat was leuk en ik moet je zeggen ook meteen al een beetje verslavend haha! Na de vakantie besloot ik daarom om zelf een iets betere 2e-hands metaaldetector te kopen, een Minelab Go-find-40. Ik had er toen nog helemaal geen verstand van maar ik begreep wel dat het prettig zou zijn wanneer je ijzer weg zou kunnen filteren (discriminatie) en dat kon deze machine. Ondanks de eenvoud heb ik hier heel veel mee gevonden.

In het begin liep ik door de bossen en paden in mijn omgeving. Zo af en toe vond ik iets leuks maar het was over het algemeen niet echt heel veel soeps. Het nadeel namelijk van goed toegankelijke gebieden is dat er veel afval wordt achtergelaten, zoals treklipjes, blikjes, dopjes, folie, enzovoort.

Aan het einde van de zomer zag ik een omgeploegde akker in Den Hout waarop een groot “Te Koop” bord stond. Via de verkopende makelaar kwam ik in contact met de eigenaar, die het prima vond dat ik op het landje ging zoeken. Een van de eerste vondsten die ik daar deed was een munt, een dubbele korte geslagen in Antwerpen 1575, van Phillips de II. Dat was het begin van de zoekverslaving 😉

 

Omdat ik het zoeken zo leuk vond en er menig uurtje in begon te zitten, besloot ik om een veel betere metaaldetector te kopen. Mijn oog viel op de Minelab Safari. Dit is een machine die automatisch op verschillende frequenties zoekt (multi-band) waardoor je zelfs het kleinste stukje metaal kunt vinden. Hier moest ik overigens erg aan wennen want vol open hoor je werkelijk ieder piepje. Het is zeker in het begin een soort kermis aan je oren. Binnen de kortste tijd echter, werd ik beter in het filteren en begon ik steeds meer te vinden. Voor de Safari, het simpele broertje van de E-Trac, heb ik later verschillende zoekspoelen gekocht. Vooral de wat grotere zoekschijven vind ik prettig. Ze geven echt een stukje meer diepgang en dat kan net het verschil zijn. Natuurlijk heb ik ook een pinpointer (een oranje wortel) aangeschaft omdat je hiermee veel sneller een vondst kan lokaliseren. Hierdoor kun je dus meer vinden in een kortere tijd.

Ik pak het zoeken vaak heel systematisch aan. Dat is waarschijnlijk de archeoloog in mij haha. Vroeger wilde ik namelijk archeoloog worden, maar uiteindelijk kwam ik heel ergens anders terecht. Alle vondsten van een specifiek gebied doe ik in een genummerde bak en de speciale vondsten rubriceer ik. Voor munten e.d. heb ik mappen.

Heb jij een vraag, heb je een leuke zoekplaats beschikbaar of wil je gewoonweg iets delen, schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Dit kan via info@metaaldetecteren.nl

Mark Ouwerkerk

 

Disclaimer

Ik besteed de uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en de juistheid van de dingen die ik publiceer. Onjuistheden en onvolledigheden kunnen echter voorkomen. Ik waardeer het wanneer je een fout meldt of dingen kunt aanvullen. Schroom daarom ook niet om contact met mij hierover op te nemen. Verder ben ik niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan, het verspreiden van de informatie via internet alsmede van technische storingen.