Schrijver en detectorist

Metaaldetectie

Soms kom je per toeval iets tegen wat precies in je leven past. Voor mij was dit metaaldetecteren. Het in alle rust lopen door de natuur en elementen gecombineerd met de spanning van iets moois historisch vinden heeft iets magisch. Ook het naderhand uitzoeken en construeren van de geschiedenis die achter de vondsten zit, vind ik geweldig. Deze website is hierop weer een aanvulling. Ik heb namelijk al een aantal boeken gepubliceerd (mijn boeken) en vind schrijven over geschiedenis ook erg leuk.

In 2015 ben ik begonnen met metaaldetecteren. Die zomer had één van mijn kinderen een eenvoudige metaaldetector mee genomen naar een camping in Frankrijk. Rondom de camping zijn we samen een paar keer gaan zoeken en we vonden zowaar wat muntjes en kogelhulzen. Dat was leuk! Na de vakantie besloot ik daarom om  zelf een iets betere 2e-hands metaaldetector te kopen, een Minelab Go-find-40 (is inmiddels geüpdate naar de go-find 44). Deze machine is erg eenvoudig en ook mijn kinderen konden hier goed mee uit de weg.

In het begin liep ik door de bossen en paden in mijn omgeving. Zo af en toe vond ik iets leuks maar het was over het algemeen niet echt heel veel soeps. Het nadeel namelijk van goed toegankelijke gebieden is dat er veel afval wordt achtergelaten, zoals treklipjes, blikjes, dopjes, folie, enzovoort.

Aan het einde van de zomer zag ik een omgeploegde akker in Den Hout waarop een groot “Te Koop” bord stond. Via de verkopende makelaar kwam ik in contact met de eigenaar, die het prima vond dat ik op het landje ging zoeken. Een van de eerste vondsten die ik daar deed was een munt, een dubbele korte geslagen in Antwerpen 1575, van Phillips de II. Dat was het begin van de zoekverslaving 😉

Omdat ik het zoeken zo leuk vond en er menig uurtje in begon te zitten, besloot ik om een veel betere metaaldetector te kopen. Mijn oog viel op de Minelab Safari. Dit is een machine die automatisch op verschillende frequenties zoekt waardoor je zelfs het kleinste stukje metaal kunt vinden. Hier moest ik overigens erg aan wennen want je hoort werkelijk ieder piepje. Het is zeker in het begin een soort kermis aan je oren. Binnen de kortste tijd echter, werd ik beter in het filteren en begon ik steeds meer te vinden. Voor de Safari, het simpele broertje van de E-Trac, heb ik later verschillende zoekspoelen gekocht. Vooral de wat grotere zoekschijven vind ik prettig. Ze geven echt een stukje meer diepgang en dat kan net het verschil zijn.

Natuurlijk heb ik ook een pinpointer omdat je hiermee veel sneller een vondst kan lokaliseren. Hierdoor kun je dus meer vinden in een kortere tijd.

Ik pak het zoeken vaak heel systematisch aan. Dat is waarschijnlijk de archeoloog in mij haha. Vroeger wilde ik namelijk archeoloog worden, maar uiteindelijk kwam ik heel ergens anders terecht. Alle vondsten van een specifiek gebied doe ik in een genummerde bak en de speciale vondsten rubriceer ik. Voor munten e.d. heb ik mappen.

Heb jij een vraag, heb je een leuke zoekplaats beschikbaar of wil je gewoonweg iets delen, schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Dit kan via info@metaaldetecteren.nl

Disclaimer

Ik besteed de uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en de juistheid van de dingen die ik publiceer. Onjuistheden en onvolledigheden kunnen echter voorkomen. Ik waardeer het wanneer je een fout meldt of dingen kunt aanvullen. Schroom daarom ook niet om contact met mij hierover op te nemen. Verder ben ik niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan, het verspreiden van de informatie via internet alsmede van technische storingen.