Metaaldetector Youtube Kanalen en info

Wat een goed Youtube kanaal is, is natuurlijk iets heel persoonlijks. Wat ik prettig vind is wanneer: de Youtube host een warme of grappige persoonlijkheid is, de filmpjes informatief zijn door parate kennis of extra uitleg, de passie van het zoeken er vanaf straalt, de rust van het zoeken wordt overgebracht of een mix van dit alles. Tijdens het metaaldetecteren kijk ik ook altijd goed naar de grond. Wat veel detectoristen "Bijvangsten" of  "Oogstvondsten" noemen is voor mij wel degelijk ook iets wat onlosmakelijk met deze hobby te maken heeft. Vandaar ook dat ik kanalen die zich specifiek richten op het op het oog afzoeken van land en rivierbedding (mudlarking) ook interessant vind.

Youtube is overigens een medium dat werkt op basis van o.a. de frequentie van hoe vaak je filmpjes online zet. Wanneer je niks of niet vaak "post" zak je langzaam weg. Oudere kanalen kunnen echter heel interessant zijn, dus ook die ga ik toevoegen.

Hieronder mijn oude en nieuwe favorieten uit het binnen- en buitenland (under construction).

Heb je nog suggesties? Mail mij dan op info@metaaldetectern.nl

Adventure Digging

"Let the adventure begin! Come on!". Dit is Cornelis Bikker zijn typische yell voor ieder zoekavontuur. De vriendelijke positieve Cornelis gaat meestal alleen op pad en in zijn video's is regelmatig zijn redelijk aanstekelijke lach te horen. Dit is dan ook een feelgood-kanaal bij uitstek! Naast merendeels zoekvideo's met de nodige historische informatie zit er ook wel eens eentje tussen met een specifiek onderwerp, zoals het gieten van tinnen lepels gemaakt van oud tin en een zoektocht naar een tijdcapsule. Legendarisch is de grote muntschat die hij ooit gedaan heeft bij iemand in de achtertuin (zie toegevoegde video). Dit kanaal is echt een aanrader!  (bezoekers 36.370 dd 18-2-2021)

 

TerraHollandia

Youtuber Erik bundelt meestal zijn meest recente zoektochten in één filmpje. Hierin laat hij zijn mooiste vondsten zien via close-ups en een toelichting. Daar waar nodig vertelt hij wat over zijn vondsten (in het Engels).  Het oogt allemaal heel verzorgd en straalt rust uit.

Nicola White mudlark - Tideline Art

Nicola White's Youtube kanaal is een pareltje. Deze is vrijwel geheel gericht op mudlarking, het afzoeken van modderige rivieroevers. In haar geval is dit meestal de rivier de Thames in Londen. In haar filmpjes maak je kennis met de magie van het mudlarken. Nicola schuimt de oevers af op zoek naar blootgelegde schatten. De rivier de Thames is een getijde-rivier en iedere keer komen er weer andere vondsten naar boven. Tijdens het wandelen neemt Nicola ook de tijd om aandacht te besteden aan de natuur. Vaak maakt ze de prachtigste opnames van dieren en planten die ze tegenkomt. In een groot deel van de video's vertelt Nicola ook de achtergrond informatie van de dingen die ze vindt. Hierin is zij heel uitvoerig en neemt zij je mee terug de geschiedenis in. Naast fervent zoeker is Nicola ook kunstenares. Van onbenullig restafval maakt zij de mooiste kunstwerken die vaak ook aan het begin en/of eind van de filmpjes te zien zijn. Mudlarkin is voor Nicola een soort meditatie en ik denk dat menig detectorist zich daar ook in kan vinden.

The Toy Soldier metaaldetectie

Dit populaire  Youtube-kanaal ( 1.952.330 weergaven op 16-2-2021) van Ruud is een topper.  Ik mag er graag naar kijken. Het kanaal is een combinatie van avontuurlijke zoekfimpjes waarin Ruud heel veel van zijn kennis deelt en informatieve filmpjes met oa. tips en nieuwe producten. Ruud is echt een kenner die graag zijn kennis deelt met mede zoekers. Dat is prettig. In de filmpjes  loopt hij vaak met de nodige dosis aan humor, over de akkers en veldjes met vrienden en/of zijn vrouw Wilma. Het doet allemaal heel gezellig en informatie aan.

Digger Dawn

Digger Dawn vind je leuk of niet. Ik moet altijd wel lachen om deze ietwat drukke Engelse zoekster die na ieder zilveren vondst een dansje doet. Haar videos staan bomvol live digs waarbij ze de één na de andere penny uit de grond trekt. Dawn is heel erg aanwezig. Ze kletst wat af, maar als je daar van houdt, dan maakt dat haar kanaal zeker de moeite waard. (2.536.930 weergaven op 17-2-2021)

MetalDetecting24

Wil je een complete zoekbeleving, dan is dit Duitse Youtube kanaal het kanaal om te kijken. Tijdens de compleet gefilmde "hunts" wordt niet gesproken en hoor je voornamelijk de geluiden van de natuur en het kraken van de takjes. Alle gedachtegangen van de detectorist heeft hij vertaalt naar Engelse ondertiteling. Deze zoeker stapt vaak ergens in Duitsland uit de trein, om vervolgens in het bos waar hij dan is, op zoek te gaan naar verloren paden en vondsten. Alles wat hij vindt laat hij zien, van troep tot mooie natuurschatten. Meer "waardevolle" vondsten markeert hij op zijn gps en worden in aparte zakjes gedaan. De natuur speelt in deze videos een grote rol. Dat is dan ook iets waar de youtuber veel waarde aan hecht. (21.934.026 weergaven dd 19-2-2021)

 

Herwen-Hemeling: het Romeinse leger, hun goden en hun tempels

In Gelderland is een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt. Archeologen van RAAP deden de opzienbarende vondst in Herwen-Hemeling (gemeente Zevenaar), vlakbij UNESCO Werelderfgoed Romeinse Limes. Op deze plek hebben meerdere tempels gestaan. Er zijn resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden. Bijzonder is de vondst van meerdere complete votiefstenen of wijaltaren, gewijd aan verschillende goden en godinnen. Dit is voor Nederland, maar ook internationaal, zeer uitzonderlijk.

Goden en hun tempels
In Herwen-Hemeling hebben de Romeinse soldaten vanaf de 1e eeuw tot de 4e eeuw tot hun goden gebeden. De plek was bijzonder: bij de splitsing van de Rijn en de Waal lag al een verhoging in het landschap, die kunstmatig nog iets hoger is gemaakt. Bovenop dit heuveltje stonden twee, en misschien nog meer, tempels. Een daarvan was een Gallo-Romeinse omgangstempel met kleurig beschilderde muren en een pannendak. Een paar meter verderop stond nog een tempeltje, ook met fraai beschilderde muren. Bijzonder zijn de resten van enkele tientallen votiefstenen (kleine altaren) die zijn geplaatst door hooggeplaatste soldaten om een bepaalde gelofte in te lossen. De stenen zijn gewijd aan Hercules Magusanus, Jupiter-Serapis en Mercurius. Een grote stenen put had mogelijk ook een bijzondere functie: een stenen trap leidde naar beneden, het water in. Rondom de tempels brandden af en toe flinke offervuren, waarvan de haardkuilen zijn teruggevonden.