Dandy knopen

Vanaf het laatste kwart van de 18de eeuw waren grote knopen in de mode bij vooral de adel. Alles wat Frans was, was überhaupt bij de adel in de mode. Eerst nog de  extravagante stijl van Lodewijk XV en later het iets soberder, maar toch nog heel luxe stijl van Lodewijk XVI. Dit bleef zo tot ongeveer 1815. Dat is vrij logisch, omdat toen de Franse revolutie was geweest die korte metten had gemaakt met het spilzieke karakter van het Franse hof. Overal in de wereld moest de adel op zijn tellen letten.

Zoals in het bijgevoegde voorbeeld kun je zien dat het joekels van knopen zijn. De diameter van deze knopen is gemiddeld 36 mm voor herenjassen en 21 mm tot 26 mm voor een gilet. Large buttons zoals ze in het Engels heten, worden ook wel  Dandy buttons genoemd. Dat dekt volgens mij ook meer de lading want het zijn niet allemaal grote knopen. Vaak bestaat er ook een bijpassende kleine variant. De knopen zijn best imposant. Ze zijn namelijk meestal versierd en/of verguld/verzilverd. Dat laatste gebeurde via een chemisch proces waarbij soms ook kleuren combinaties van zilver en goud werden gemaakt. Dat is bij elkaar best wel “Dandy” te noemen. Ook bestaan er varianten waarbij gebruik is gemaakt van glas, emaille en schilderingen op ivoor.

De meeste dandy knopen zijn plat of bijna plat met een ronde oogje. Deze ogen zijn direct op de platte achterkant gesoldeerd of zijn verankerd in een kegelvorm (kegel-type). De ogen zitten beide gevallen heel stevig gemonteerd.

Het basismetaal van deze knopen is meestal een legering van koper met zink (Tombak of messing). Dat geeft deze knopen samen met de stevige bevestiging van de oogje, een luxe uitstraling.

Bij de bodemvondsten is vaak de vergulding of verzilvering er af. De tombak knopen kunnen er dan zilverachtig uitzien en ook zwart uitslaan. De messing variant heeft een geelkopere kleur en kan groen uitslaan. De gravering op sommige knopen is soms zo licht gedaan dat deze pas zichtbaar wordt na wat poetsen of lichtjes schuren met bijvoorbeeld tandpasta.

Dandy knopen worden niet vaak gevonden als bodemvondst. De grootste kans om deze te vinden is op plekken waar de adel destijds samen kwam. Dat is dus vaker in de stad dan op het platteland.

18th-century-colonial-sunday-best-dandy-buttons

history-of-buttons

november-the-buttonmonger-antique-vintage-buttons