De Dandyman – Metroman uit de 18de eeuw

Grote "dandy" knopen (ca 1775 - 1815)

Vanaf het laatste kwart van de 18de eeuw waren grote knopen in de mode bij vooral de adel. Alles wat Frans was, was überhaupt bij de adel in de mode. Eerst nog de  extravagante stijl van Lodewijk XV en later het iets soberder, maar toch nog heel luxe stijl van Lodewijk XVI. Dit bleef zo tot ongeveer 1815. Dat is vrij logisch, omdat toen de Franse revolutie was geweest die korte metten had gemaakt met het spilzieke karakter van het Franse hof. Overal in de wereld moest de adel op zijn tellen letten.

Knopen voor mannen

Zoals in het bovenstaande voorbeeld kun je zien dat er joekels van knopen waren. Deze werden vooral door mannen gedragen. De diameter van deze knopen is gemiddeld 36 mm voor herenjassen en 21 mm tot 26 mm voor een gilet. Large buttons zoals ze in het Engels heten, worden ook wel  Dandy buttons genoemd. Dat dekt volgens mij ook meer de lading want het zijn niet allemaal grote knopen. Vaak bestaat er ook een bijpassende kleine variant. De knopen zijn best imposant. Ze zijn namelijk meestal versierd en/of verguld/verzilverd. Dat laatste gebeurde via een chemisch proces waarbij soms ook kleuren combinaties van zilver en goud werden gemaakt. Dat is bij elkaar best wel “Dandy” te noemen. Ook bestaan er varianten waarbij gebruik is gemaakt van glas, emaille en schilderingen op ivoor.

Stevige knopen - Tombak en andere legeringen

De meeste grote dandy knopen zijn plat of bijna plat met een rond oogje. Deze ogen zijn meestal direct op de platte achterkant gesoldeerd.

In hetzelfde modebeeld horen ook de stevige platte tombak knopen (goudkleurige legering van zink, tin en ten minste 70% koper), messing knopen en de vergelijkbare zilverkleurige varianten van tin legeringen. Deze knopen zijn vaak op de achterkant gefreesd naar een stevige kegelvorm met hierin het oogje (kegel-type bevestiging of boss-type bevestiging). Deze stevige bevestiging van de oogje en de gouden of zilveren opslag geven een luxe uitstraling.

Bij de bodemvondsten is vaak de vergulding of verzilvering er af. De tombak knopen met wat meer tin/zink dan koper kunnen er dan zilverachtig uitzien en ook zwart uitslaan. De messing en tombak variant hebben een geelkopere kleur en kunnen groen uitslaan.

Dandy knopen worden niet vaak gevonden als bodemvondst. De grootste kans om deze te vinden is op plekken waar de adel destijds samen kwam. Dat is dus vaker in de stad dan op het platteland.

Dandy boss type

Dandyknopen staan in het boek Buttons and Fasteners 500 BC-AD 1840 paperback vermeld onder tombak knopen. Er bestaan zoals gezegd ook standaard tombak knopen zonder versieringen. Die hebben meestal een kleinere diameter maar komen ook uit deze periode. Er bestaan ook Dandyknopen van het boss-type. Het boss-type heeft een soort balletje/verhoging in het midden van voorkant van de knoop. Die moet je overigens niet verwarren met het boss-type-bevestigingen van oogjes op de achterkant van knopen.

 

18th-century-colonial-sunday-best-dandy-buttons

history-of-buttons

november-the-buttonmonger-antique-vintage-buttons

Meer leuke metaaldetector en verwanten afbeeldingen zien? Kijk op mijn Rijksstudio bij het Rijksmuseum

Hier is mijn eigen Dandy verzameling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.