Het mysterie van de General Post Office knopen

In de grensstreek van Nederland en België op de akkers van Hamont Achel en Budel zijn ooit door Eugene Swarts twee bijzondere knopen gevonden. De oudste knoop is een platte vergulde knoop met hierop de tekst “General Post Office” en met in het midden het cijfer “17”. De achterkant is helaas onleesbaar. De andere knoop is een half bolle vergulde knoop heeft dezelfde tekst op de voorkant met in het midden het cijfer “184”. De tekst op de achterkant van deze knoop is “Firmin & Sons, Strand, London”

 

Nu zou je verwachten dat je over dit soort postkantoor knopen snel informatie zou kunnen vinden. Dat is echter niet het geval.

Mijn vermoeden was vanwege de Engelse tekst “General Post Office” dat dit ging om Britse knopen. Een precieze datum kon ik er nog niet aan hangen, want het bedrijf Firmin heeft volgens de UK detector finds database meerdere periodes knopen gemaakt met de tekst “Firmin & Sons”.

Veel googlen naar knopen leverde echter maar één mager resultaat op. In de collectie van the postal museum staat een vergelijkebare knoop maar zonder cijfer en in plaats daarvan een kroon.

Aangezien ik op Britse sites niet veel kon vinden over deze specifieke knopen keek ik ook wat breder en vond er uiteindelijk toch nog eentje in de database van onze eigen PAN. Het is een verder niet getermineerde knoop met het nummer 75 ook van Firmin & Sons. Deze knoop is gevonden in Sint Anthonis, 60 km verderop. vergelijkbare knoop PAN

Iemand op een Britse Facebook groep gespecialiseerd in knopen attendeerde mij erop dat op de site van The Postal museum te lezen is, dat al in 1793 in Londen er postbodes waren met uniformen met messing knopen met hierop het nummer van de beambte. Vanaf 1834 kregen ook de beambten in andere steden uniformen met identificatienummer. Tot 1855 werden nummers op knopen gedragen. Wanneer je dit zo leest behoren de nummers op de knopen bij specifieke postbeambten en gebeurde dit ergens tussen 1793 en 1855.

Ook kreeg ik de tip om eens te kijken naar op de website van de Britse postzegel society. Iemand anders wees mij en  namelijk op dat de nummers ook zouden kunnen verwijzen naar specifieke postkantoren. Op een Britse postzegel site heb ik die nummers terug kunnen vinden. Aan de hand van de lijst ENGLAND AND WALES POST OFFICE NUMERALS op gbps.org.uk kun je zien dat in de periode 1844-1855 nummer 184 het postkantoor van Neston county Cheshire is. De datering is zodoende te verkleinen naar de periode 1844-1855. De ander knoop met nummer 17 zou van 1844-1904 van het postkantoor van Amesbury county Wilts zijn. De datering voor deze knoop is zodoende ook te verkleinen naar de periode 1844-1855. Ik heb beide knopen vooralsnog deze datering en identificatie mee gegeven.

Toch knaagt er wat……

Beide knopen hebben namelijk veel meer een look & feel van knopen rond 1800, vooral de platte knoop met nummer 17. Daarnaast is het toch vreemd dat alleen in en rond het grensgebied van Nederland en België dit soort knopen, voor zover bekend, zijn gevonden.  Dit ook nog eens in een gebied waar Britse troepen rond 1815 zijn neergestreken om te vechten tegen Napoleon.

Nu opperde iemand “Post, telefoon….. TELEGRAAF”.

Dit zette mij aan het denken.

In de tijd van de Fransen (1792-1813) was een elektrische telegraaf niet mogelijk, omdat die nog niet was uitgevonden en er dus ook geen stroom aanwezig was. Wat er echter wel was, was de optische telegraaf (semafoor).

Tijdens de Franse Revolutie experimenteerde de Fransman Claude Chappe met diverse methoden om snel berichten over grote afstanden door te geven. In 1793 werd zijn semafoor- of optische telegraafsysteem tussen Parijs en Rijsel (ca. 220 km) voor het eerst in gebruik genomen. De snelheid waarmee de Chappe-telegraaf werkte was voor die tijd verbluffend. Via de vijftien seinposten deed een bericht er dertien minuten over. Een koerier te paard had daar minstens twintig uur voor nodig. Zie Telegrafie

Zeker in het begin van de Franse oorlogen deed Napoleon hier zijn voordeel mee en dat was in Groot Brittannië niet onopgemerkt gebleven. Ook het Britse leger ging experimenteren met o.a. mobiele telegraaf systemen.

Nu is er eigenlijk niets bekend over dit soort systemen in de Nederlanden. Toch lijkt het mij niet geheel onwaarschijnlijk dat deze o.a. in de slag bij Hoogstraten (1815) zijn gebruikt. Er waren toen veel Britse eenheden in ons land. Hoogstraten is wederom redelijk in de buurt van de vindplaats van deze knopen. Wie weet 😊

Update juni 2022
The General Post museum is door haar collectie heen gelopen en heeft een platte knoop gevonden met hierop nummer “111”. Ook zij kunnen niet verklaren waarom er maar zo weinig van dit soort knopen bekend zijn in Groot Brittanië.

1 thought on “Het mysterie van de General Post Office knopen

  1. Dat was mij nooit gelukt Mark om zo ver te komen met een DTM. Dat geeft de vondst meerwaarde en ik bedoel niet in euro,s maar kennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *