Detectorist Eugene Swarts

Knoop Bataavsche Vrijheid

Onlangs heb ik, in het kader van het opbouwen van een mooie verzameling en referentie collectie, wat objecten overgenomen van de detectorist Eugene Swarts. De zijn terug te vinden in CATALOGUS 14. De belangrijkste vondsten heeft hij laten onderzoeken en registreren.

Eugene is als het over metaaldetecteren gaat een doorgewinterde zoeker met heel veel ervaring. Hij doet dit al zo’n 42 jaar en heeft al menigmaal in het “detector magazine” gestaan. Ik had met hem toevallig al eerder contact gehad over een bijzondere knoop van de “bataavsche vrijheid”. Nu met de overname van een deel van zijn collectie hebben wij dus wat vaker contact. Het leek mij daarom leuk wanneer hij iets kon vertellen over zijn jaren lange ervaring. Hier is dan ook zijn verhaal:

White’s 6 DB

In 1980 ging ik joggen op de heide bij Eindhoven toen ik een man met een metaaldetector zag zwaaien. Ik bleef even staan kijken en zag de man een cent 1823 oprapen en een meter verder nog een. Een nieuwe zoeker werd geboren.

Ik stond met de vrachtwagen in Sittard voor rood licht te wachten en zag rechts een etalage met detectors. Ik de wagen uit en kocht mijn eerste White,s 6 DB waar ik veel vondsten mee deed rond de vennen op de heide zoals sieraden en kleingeld.


De MD was altijd mee en ik deed mooie vondsten rond ruïnes en verlaten landhuizen in de buurlanden.

Akelig is een lugubere vondst van een gehangene waarvan ik dacht dat er iemand aan de overkant stond te kijken maar nadat ik dichterbij was gekomen was het duidelijk.

Tijdens overnachtingen en ik was aan zee dan ging ik op de vloedlijn ringen rapen en in het zand contanten.

Ik vind zelf de dolk uit de 80 jarige oorlog mijn mooiste vondst omdat hij van ijzer is en in prima staat met 2 gevlochten zilveren ringen die om het houten heft hebben gezeten.

Meer over “De dolk” in Detector Magazine 57

De kalender penning mag er ook zijn, geen tweede gezien en de Bataafse knoop is ook apart.

De Kempen

In 1995 besloten we om naar Bels te verhuizen om vrij te gaan wonen en daar hadden we cash voor nodig en zijn alle albums munten en de sieraden in de verkoop gegaan en kon ik verder gaan zoeken in de Belse Kempen met goed resultaat. Toen ik met pensioen ging in 2008 zijn we teruggekeerd naar de Brabantse Kempen waar ik nu ook alweer 14 jaar actief ben.

Mijn echte interesse in verloren gebruiksvoorwerpen kreeg ik in mijn jeugd, ik woonde naast Fort Isabella bij Vught en als er een schop de grond inging dan kwamen de gespen, leerbeslag en munten je tegemoet. Later met de metaaldetector teruggegaan en 133 kanonskogels en 25 kg. Musketkogels opgepiept. Je ziet dat ik optimaal van deze hobby heb genoten en nog, even wachten tot de akkers weer vrij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.