Knopoloog Cees Schuller

Onlangs ben ik op bezoek geweest bij de knopen verzamelaar en specialist Cees Schuller uit Geertruidenberg. Zijn vrienden noemen hem weleens gekscherend de “Knopoloog”!

Cees heeft een geweldige collectie knopen die hij in 40 jaar heeft verzameld. Zijn specialiteit is de maritieme geschiedenis van de 150 jaar Nederlandse koopvaardij. Hiervan heeft hij ongetwijfeld de meest uitgebreide verzameling opgebouwd die er bestaat. Elke knoop heeft zijn eigen verhaal en dat vindt hij prachtig.

Cees heeft ook meegewerkt aan diverse publicaties over knopen en aanverwanten. Op de diverse knopen forums en facebook groepen is hij een gewaardeerde specialist. Als detectorist kom ik regelmatig knopen tegen en ik vind het altijd erg interessant om hiervan de geschiedenis uit te zoeken. Dat doe ik voornamelijk via internet. De uitnodiging van Cees om eens te komen kijken naar zijn verzameling nam ik dan van harte aan. De in jaren opgebouwde knopenwijsheid is voor mij erg waardevol.

Bij aankomst is Cees zijn passie voor knopen meteen voelbaar. Hij laat mij een groot aantal prachtige knopen zien en deelt zijn enorme kennis hierover. Het is grappig om te zien dat Cees net zoals ik, even snel naar de voorkant van knopen kijkt, maar zich dan direct op de achterkant richt. Bij knopen vanaf ca 1800, waar zijn verzameling voornamelijk uit bestaat, vertelt de achterkant namelijk vaak veel (meer) over de specifieke knoop dan de voorkant. Cees verzamelt per type knoop alle fabrikanten en per fabrikant alle varianten. De meeste knopen zijn van uitstekende kwaliteit doordat ze niet uit de bodem komen.

Omdat ik nog een jonkie ben op het knopenvlak laat hij mij ook zien (op internet) waar betrouwbare informatie te vinden is en welke knopenforums kunnen helpen bij determinatie. Die info is natuurlijk top!

Cees heeft net zoals ik een grote interesse in de maritieme knopen van de Franse tijd en het begin van het Nederlandse koninkrijk. We volgen beide de facebookgroep van Martijn Wink, Dutch Military Button 1795-1815. Het is dan ook niet vreemd dat een knoop van de VOC nog op zijn verlanglijstje staat. Mocht iemand die bezitten of tegenkomen, dan houdt hij zich aanbevolen!

ps. De knoop boven het artikel is één van Cees zijn “bijvangsten”. Het is een gestanste knoop met een Romeins hoofdje, eind 19de eeuw

2 thoughts on “Knopoloog Cees Schuller

  1. Tsja…. welk verzamelvirus je te pakken krijgt is altijd weer bijzonder 🙂 Ik merk bij mijzelf dat ik ook wat minder zoek met de detector (dan in de topdagen haha) en veel meer ben gaan onderzoeken. Cees heeft overigens nog wel een detector hoor. Een Tesoro Sabre als ik mij niet vergis.

  2. Ik ken Cees onder een pseudoniem op twee andere forums en weet dat hij een grote kennis heeft op knopengebied.
    Hij heeft me al enkele keren aan een DTM. geholpen van een gevonden knoop. Bij de knopen die ik je gestuurd heb
    zitten er een paar bij die Cees heeft gedetermineerd. Ik vind het niet vreemd dat Cees een verzamelaar is geworden,
    met je neus op een versterking uit de 80 jarige oorlog, rivier naast de deur en versterkte stadjes op korte afstand, daar
    moet het liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.