Oorlog met de Fransen in de Lage Vuchtpolder

Uit: Bergen op zoom Burgerdode West-Brabant 1747

Toen Maria Theresia als aartshertogin van Oostenrijk in 1740 de troon besteeg erkende sommige staten dit niet omdat ze als vrouw beschouwd werd als zwakke vorst. Uiteindelijk resulteerde dit in de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748). Het was een oorlog waarin onder andere Frankrijk, Pruisen en Spanje vochten tegen de nieuwe Oostenrijkse keizerin Maria Theresia van Oostenrijk en haar bondgenoten. De Zuidelijke Nederlanden wat nu globaal het grondgebied van België is, was destijds een Oostenrijks gebied. Ook hier woedde de oorlog. Het werd omringd door de Oostenrijkse bondgenoten Groot-Brittannië en de Republiek, maar ook door de vijanden Frankrijk en het Beierse hertogdom Gulik.

De Fransen boekten de ene overwinning na de andere en trokken door richting de Republiek. Ze namen ook de Staatse steden Bergen op Zoom (beleg van 1747) en Maastricht (beleg van 1748) in. Ook in de Lage Vuchtpolder tussen Breda, Teteringen en Oosterhout  zijn ze geweest.

Een manier van verdedigen was het onder water zetten van gebieden zodat vijandelijke legers hier niet door konden. In het plaatje zijn dit de gearceerde gebieden. Daarnaast waren er (oude) linies opgeworpen zoals de Spinolaschans, de linie van de Munnikenhof en de linie van Den Hout.

Zoals je op het plaatje kunt zien lagen o.a. Teteringen en Oosterhout buiten de linies. Die lagen er dus eigenlijk onbeschermd bij.

Met de metaaldetector worden regelmatig mooie vondsten gedaan die ons herinneren aan deze periode. Zo zie je hieronder twee douaneloodjes van Frankrijk, versierd met de Franse fleur de lis. Deze komen uit de periode van de Oostenrijkse successieoorlog en zijn gevonden in de Lage Vucht polder (met dank aan Joel Mathon voor de foto’s van het tweede loodje). Dit soort loodjes werd gebruikt om in- en uitgaande-goederen vanuit Frankrijk te registreren.

 

Het is overigens niet altijd even makkelijk om een specifieke datum aan een bodemvondst te hangen. In deze polder zijn zeker in de 18de eeuw diverse legers aanwezig geweest. Op de akkers worden er daarom ook relatief veel musketkogels gevonden.

 

Musketkogels

Beter te determineren zijn natuurlijk munten. Hierop staat ook vaak een jaartal. Naast de gebruikelijke duiten uit de diverse provinciën is er een andere opvallende munt die veel in dit gebied gevonden wordt. Het zijn de Liard munten geslagen voor de Oostenrijkse Nederlanden, ook uit dezelfde periode van Maria Theresia. Hiervan heb ik er zelf 10 tallen gevonden.

Een bijzondere vondst die hierop aansluit  is ook een token of speelgeld die van een afdruk van een dergelijke liard is gemaakt. Dit soort tokens werden vaak gebruikt door soldaten die in tentenkampen die spelletjes speelden om de tijd te verdrijven,

Token Maria Theresia

 

Naast deze munten is ook de aanwezigheid van meerdere 1/4 Stüber munten van Keulen uit dezelfde periode opvallend. Diverse Duitse staten waren betrokken bij het conflict dus het is niet vreemd dat ook deze reguliere munt relatief vaker wordt gevonden.

 

Ben je geïnteresseerd in wat ik nog meer rondom deze gebieden heb gevonden, kijk dan even in de uitgebreide database van mijn bodemvondsten.

1 thought on “Oorlog met de Fransen in de Lage Vuchtpolder

  1. Roerige tijden waren dat, de Spanjolen waren het land nog niet uit of er waren weer binnenlandse oproeren en, ja hoor, daar heb je de Fransen die denken hier de baas te kunnen spelen. Ik heb diverse locaties afgegrazen met de MD. waar de Fransen bivak en kampementen hebben gehad. Waar strijd is geleverd bij bv. steden vind je ook veel Spaans en Staats spul tussen het Franse spul en wordt het een “raadje plaatje” verhaal. Met het gebruik van de Miniee kogel werd het duidelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *